Soligt men trögt fiske

På fredagkvällen fixade jag, Björn och Sebbe i ordning all utrustning och var taggade till tusen. Vi hade tänkt lägga oss tidigt för att verkligen kunna vara ute så tidigt som möjligt och utnyttja hela dagen. Vi lämnade Täfteå kl 7 och hade satt ut nästan alla spön innan halv 9, så nu var det upplagt för ett drömfiske. Fram emot 9 kom Jesper och Marcus ut på isen och satte ut spön närmare land då vi redan hade täckt av ett stort område i mitten.
Det dröjde länge innan första fället kom, detta på Sebbes spö. Mothugget som han satte senare mötte dock inget motstånd. Vid 11-tiden startade en intensiv huggperiod då det fällde mycket på Jespers och Marcus spön, men bara snipor var på taget. Det fällde även på ett av Sebbes spön igen men gäddan ville annat än att komma upp på isen, utan den rusade istället ner i gräset och slet sig. Efter 12 blev det lugnt ett tag innan det fällde igen på ytterligare ett av Sebbes spön. Denna gång satt mothugget och gäddan som tagit strömmingen stretade på bra och gjorde lite som den ville. Tillslut kom en rätt fin gädda upp i hålet och Sebbe jublade när Björn gjorde en snygg landning och drog upp den på mattan. Det var rätt bra kondition på den fina gäddan som mätte 91 cm och vägde 5,8 kg.
Sebbe med dagens enda men fina gädda


Landningsmattan kom äntligen till användning
Fem minuter efter releasen kom pappa förbi på skidor, och bara en liten stund efter det lade jag märke till att en vippa på ett av mina spön stod åt fel håll. Det verkade som det fällt för ganska länge sen så jag rusade till spöt, rädd för att gäddan släppt. Mycket riktigt så var detta fallet. Gäddan hade gått ca 15 meter men linan stod stilla när jag kom dit och mothugget mötte inte heller något motstånd.
Det var nu trögt ett bra tag innan det beslutade sig för att fälla på ett av mina spön där jag hade tacklat upp med en död mört på 4 hg. Björn och Sebbe kollade dit då det fällde och så att vippan satt väl hårt på linan så vippa med pinne dök ner i hålet. När vi var framme vid hålet stod linan stilla, men jag drog ändå på med ett hårt mothugg, dessvärre utan något motstånd. Gäddan måste ha spottat när den kände sådant motstånd från vippan. Jag tog in linan i alla fall och kikade på mörten som var brutalt sargad. Vi har en känsla av att en stor gädda kan ha gått förlorad där, men det kan lika gärna varit en 5-kilosgädda som klippte mörten. Lite besvikna satte vi oss i stolarna igen och sen hände det inget mer. Vi får sammanfatta dagen som en riktigt trög tur med mycket oflyt, men vi är i alla fall glada att det inte blev ännu ett bompass
Sargad mört

Kommentarer:

1 Farfar:

Bra Johan.

Kommentera här: