Fjällfiske

I slutet av juni var vi på en resa upp till Björns stuga i fjällen för att fiska och bara njuta av tillvaron. Oskar Stenberg från Freewater pictures och delar av hans familj följde med och anlände lite tidigare än oss andra till den första stugan där den första natten skulle spenderas, och under bilfärden upp fick jag och Björn ett glädjande sms av Oskars farsa.
"10,1 på andra kastet", löd smset. Jaha, vafan händer, tänkte jag och Björn. Oskar hade redan dragit en 10+ och vi fick förhoppningar om att gäddfisket skulle vara grymt och blev riktigt taggade.

Oskar med en fin fisk på 10,1.

Dagen efter var det dags för den milslånga vandringen genom skog och myrmark upp till det andra hemmanet. Tråkigt nog var gäddfisket ett mysterium här uppe och vi fick knappt någon gädda alls under dagarna vi spenderade uppe i den avlägsna stugan, mest troligt på grund av det varma vädret och den i stort sett obefintliga vinden. Harrfisket och abborrfisket var däremot grymt, så de flesta i sällskapet spenderade sin lilla fisketid på att dra fina harrar på varje kast medan speciellt jag och Björn nötte på efter gädda. Vi lyckades lura någon hyfsad men det var sällsynt dåligt.

Fint som vanligt!
 
Påväg ut för gäddfiske.
 
Paravantrolling var en av många metoder för att försöka hitta gäddan.

När gäddan inte ville så blev det istället mycket arbete på gården. Vi fällde ett antal stora tallar och sågade fina plankor av dem som vi sedan snickrade ihop en riktigt fin altan med. Det blev även ett stabilt matbord på altanen av det nysågade virket. Förutom detta satte jag och Björn lite potatis, Oskar och hans flickvän Una snickrade ihop ett bra myggnät till stalldörren och även en andra småprojekt blev också gjorda.

Olle bakade bröd i järnspisen varje morgon.
 
Vi drog stockar från skogen som sågades till brädor.
 
Olle chefade över sågningen.
 
Jag och Björn tog en löptur upp på en lägre topp med fin utsikt.
 
Åkern är fin på sommaren.
 
Den nya altanen börjar ta form.
 
Sköna måltider blev det på det nya bordet.
 
Resan är aldrig komplett utan ett besök på den berömda sandstranden.
 
Magisk vy.
 
Stekte harr på muurikka för harrfajitas.
 
Dags att steka upp grönsakerna innan allt blandades ihop med harren till en god fajitasmix,
 
 
Lite jerkbaitfiske i midnattssolen.

Det var sedan dags för hemresa för alla utom jag, Björn och hans farsa Per. Nu slog vädret om det kom in tunga regnmoln och kylan och vinden slog till. Hett! Vi for på en löptur på två-tre timmar i skönt löparväder innan vi satte igång med fisket. Gäddfisket var fortfarande segt men det blev hela tiden bättre och vi lyckades i alla fall landa några fiskar över 7 kg de två dagar vi stannade kvar. Det var sedan dags för hemresa även för oss och vi sa hej då till detta underbara ställe för denna gång.

Jag med en fisk på 104 cm.
 
Björn med en fin fisk som hade mycket betesfisk i magen.