Ismete i Strana

Datum: Torsdag 24 mars
Temperatur: -5 
Väder: Sol/Mulet
Plats: Strana

Fiskare: Johan och Isak
Typ av fiske: Ismete
Tappad fisk: -
Fångad fisk: -
Största fisk: -
Vi testade att fiska allra längst in i Täftefjärden idag där jag aldrig testat ismete förr. Vi var lediga från skolan idag så jag och Isak passade på att utnyttja dagen till att försöka hitta nya ställen att ismeta på. Men dagen började dock inte speciellt bra. Det visade sig att det var bottenfruset i typ hela fjärden förutom inne i båthamnen där strömfåran från ån rinner. Då blev det till att borra alla hål i fåran och hoppas på det bästa.

Sedan blåste liggunderlaget iväg typ 100 mil vilket inte var så roligt. Jag skulle just sätta ut det andra spöt då jag såg liggunderlaget bara flyga all världens väg. Jag orkade inte bry mig till en början utan satt bara och kollade hur det för varje sekund säkert flög 15 meter. Jag såg sedan hur det for in i skogen på andra sidan så jag riggade färdigt spöt innan jag hämtade det. Det tog sin lilla tid att hitta det men det satt fastkilat mellan två träd en bit in i skogen. Det hade varit jobbigt om jag hade tappat det, så det var skönt att hitta det i alla fall. När vi sedan satt ut alla spön satte vi oss i en grillstuga och för att ta skydd från vinden, och när vi sedan flyttade spöna längre in i hamnen tog vi skydd framför ett annat hus i hamnen.
Vipporna stod böjda hela dagen

De hemmagjorda vipphållarna fungerade bra i alla fall!

Fisket då? Jo det hände ingenting på hela dagen. Vi hade väl inte så stora förhoppningar egentligen, särskilt inte när det var mest bottenfruset. Det brukar vara rätt bra fiske här inne på vår och sommar men nu blev det ingenting. Hur som helst var det skönt att komma ut i solen i alla fall och käka lite makaroner och dricka varm oboy. Hoppas dock på mer aktivitet nästa gång!

Ismete i strålande sol

Datum: Lördag 19 mars
Temperatur: -1 
Väder: Sol
Plats: Tavlefjärden

Fiskare: Johan, David, Sebastian, Oskar och Christopher
Typ av fiske: Ismete
Tappad fisk: 4
Fångad fisk: 6 st
Största fisk: 5,3 kg
Idag var vi flera fiskare på isen. Det var roligt att vara några stycken så det var bra stämning och riktigt skönt på isen med strålande sol och nästan vindstilla. Vid niotiden var jag, David, Oskar och Christopher på plats på isen och började borra hål med den nya välbehövda 200mm's-Lazern. Vi började med att borra fem hål innan vi satte oss till ro i solstolar och på skryllor. De inledande tre timmarna var väldigt händelserika med fyra landade gäddor, där Sebbe dök upp efter vi landat de två första. Jag fick inleda fisket med ett par gäddor mellan 3-3,5 kg, och David tog sin första ismetesgädda som även var PB! Grattis till David som drog en gädda på 4,8 kg!
Dagens första på 3,5

Davids PB-gädda på 4,8!

Nu var det dött i ca 2,5 timmar tills vi bytte plats på nästan alla spön. Under denna dötid så packade Cristopher och Oskar ihop och rullade iväg mot Strömpilen. Just när vi skulle sätta oss till ro efter spöflyttandet så hörde vi en bjällra plinga till och vi hade fäll på ett spö som vi lämnat kvar i ett gammalt hål. En riktigt stark gädda bjöd på en härlig fight och kunde sedan vägas till 5,3 kilo innan den fick simma tillbaka. Nu tänkte vi sätta oss och fika lite mer, men då ringde Micke som undrade hur fisket gick. Under samtalet gick jag till hålet där jag nyss fått gäddan på 5,3 för att fixa vippan. Precis i ögonblicket jag lade på och höll på med vippan så kände jag något i andra änden av linan.
-Fisk!
Nu började gäddan ta lina och gick kanske 6-7 meter innan den stannade. Mothugget satt bra och Sebbe och David var snabbt där med landningsmatta och annat nödvändigt för landningen. Ännu en stark gädda kämpade på bra och vägdes in på 4,1 kg innan den fick gå tillbaka. Två gäddor i samma hål på mindre än 10 minuter!

Fingäddan på 5,3

Releasebild


Dagens sista på 4,1
En stund efter detta började vi också packa ihop och röra oss hemåt efter en underbart skön dag på isen. Tack för idag killar!

Ismetet levererar PB-gädda!

Datum: Lördag 5 mars
Temperatur: ca 2 grader
Väder: Sol
Plats: Havet

Fiskare: Johan och Björnie
Typ av fiske: Ismete
Tappad fisk: 3
Fångad fisk: 6 st
Största fisk: 11,05 kg
Idag var en helt magisk dag på isen. Björnie skulle komma lite senare så jag tog bilen till isen och var framme vid 9-tiden. Väl framme på isen möttes jag av två Övikskillar som nyss dragit upp en gädda. Solen sken och det var perfekt väder om man bortser från den stundtals ganska starka vinden. Jag började i alla fall med att borra ett par hål och satte ut mitt första spö. Efter jag satt ut det andra spöt ringde jag Björnie för att kolla läget. Just under tiden vi pratade började lina rusa ut ur rullen.

-FISK!, skrek jag till Björnie i telefonen.
Jag satte mothugget och började drilla en väldigt stark gädda, en gädda som jag snart skulle inse inte rymdes i mitt lilla 100mm's hål. Jag lade telefonen åt sidan och Micke och Tomas som grabbarna hette kom till undsättning och borrade upp ett till hål bredvid mitt med deras 150mm-borr. Dessvärre hände det som vi anade skulle hända, linan gick av. Nu fick jag i alla fall låna deras borr i fortsättningen så att den här händelsen inte skulle upprepas.
Jag satte snabbt ut en ny strömming i det hålet och kanske 10 minuter senare small det på i det hålet igen. Den här gången gick det bättre och jag landade dagens första på 4 kg. Jag hann även få en till liten gädda innan Björnie m. familj kom halvtimmen senare.
Min första för dagen på 4 kg.
Jag var precis i färd med att rigga mitt tredje spö då jag såg vippan på ett spö flög upp. Jag sprang till hålet och ropade efter Björnie. Väl framme vid hålet rusade linan ut för att sedan stanna. Dags för mothugg. Stumt. Fisken känns inte så överjävligt stor utan jag tror den är "ganska stor" till en början. Den började dock att rusa väldigt mycket och var riktigt stark.
Drillning av 10+!
Hela Björnies familj inklusive Micke och Tomas stod nu samlade runt hålet för att bevittna händelsen. Efter en stunds fight började gäddan närma sig hålet och nu började det bli oroligt. Jag kände att gäddan troligtvis var för stor för 150mm's-hålet. Jag dök ner med handen i hålet och fattade kände ett grymt stort huvud, och tog sedan ett gälgrepp.
-Fan den ryms ju inte i hålet!
Med en smärre kraftansträngning kom gäddan upp på mattan. Många glädjerop och dylikt yttrades från alla runt hålet. Efter vägning och mätning (11,05 kg , 110 cm lång, 53 omkrets) skulle den då släppas tillbaka, men rymdes inte i hålet. Vi fick då använda yxa och borr för att göra ett större hål där den till vår lättnad kunde simma ner under isen igen. YES!! ÄNTLIGEN EN 10+!!! Glädjen var enorm, Björnies syster Maja dokumenterade återutsättningen, och även glädjen hos alla när den stack iväg. Vilken dag!!!
GRISEN!
Magisk gädda på 11,05 kg!
Nu följde mer fiske och lite fiskesnack emellan oss fyra som var kvar på isen; jag, Björn, Micke och Tomas. Vi fiskade fram till halv 5 och vi fick två gäddor på 5+ och även en till mindre gädda. Sammanfattningsvis en MAGISK DAG, och jag måste även citera Björnies pappa Per som levererade dagens kommentar:
"Jag hade äran att träffa grisen just när vi kom till isen. Det var den fetaste varelsen jag sett. Maja häpnades när man skulle sticka ner handen i isvattnet och försöka komma förbi huggtänderna, få in fingrarna under jälarna och lirka upp fisken som var för stor för hålet. Vilet skådespel! grattis till storfiskarn! Sen fick dom borra upp hålet större för att kunna pula ner kraken igen."

(Per Sandström, 5 mars 2011)
Rundar av en magisk dag med en på 5,2