Efterleksfiske

De två senaste veckorna har vi varit på två pass efter gädda i hopp om att ta en finare efterleksfisk. Det var fortfarande lite tidigt så endast några enstaka gäddor hade ätit upp sig litegrann efter leken, men några hyfsade gäddor blev det i alla fall!
 
Det första passet var det jag och Ludde som stack ut och hoppades på en bra dag på vattnet. Dagen började rätt bra och den andra gäddan som landades var 103 cm och vägde dryga 7 kg.
 
Bra fisk att börja dagen med. 7,3 och 103 cm.
 
Vi bytte sedan ställe och Ludde knep direkt en finare fisk på 111 cm som dessvärre bara vägde 8,83 kg. Den hade inte hunnit äta någonting än men det var kull att få en lite bättre fisk i alla fall! Vi fortsatte att nöta på och Ludde fick snabbt en till över metern som var 102 cm.
 
Luddes fisk på 8,83.
 
102 centimeter
 
Efter ett antal gäddor mellan 5-6 kg så lyckades jag nita dit en finare fisk på 8,9 kg och dagen blev just ännu bättre! Denna fisk hade hunnit äta upp sig rätt mycket och var bara 103 cm, och med denna fisk kändes det som att 10an kunde kliva på när som helst! Det blev dock ingen mer finare fisk denna dag, men vi kunde ändå summera dagen med två fiskar just under 9 kg,
 
Dagens största fisk på 8,9.
 
Helgen efter var Björn hemma och var sugen på lite gäddfiske så nu stack vi ut alla tre. Denna dag började med ganska många mindre gäddor och en 7-kilos till Ludde, men från ingenstans kom ett gigantiskt gap och slukade mitt bete just vid båten! Det blev en spännande drillning då jag sett hela fisken när den klev på så jag visste att det var en 8a i alla fall. Fisken var riktigt lång men smal och faktiskt riktigt nära 10 kg. Den mätte 117 cm och vägde 9,9 kg, skoj trots att den var så nära strecket! 
 
Nära men inte riktigt där! 9,9 kg och 117 cm.
 
Efter lite mer nötande bytte vi sedan ställe, och lite senare på dagen smackade det på en fin fisk på Björns spö. Det var också en lite smalare fisk men i alla fall grövre än den jag tog tidigare. 110 cm och 9,2 kg blev ett nytt spinnpers för Björn och förgyllde dagen ytterligare. 
 
Björn med en fisk på 9,2 kg och 110 cm som fick avsluta dagen.
 
Dessa två 9+are blev också dagens toppfiskar under en underbar och solig fiskedag.
 
 
 

Blandat fiske från i vinter

Som jag sa tidigare har det blivit en del fiske på isen innan påsk. Jag och Björn återvände till en sjö som vi endast fiskat ett pass i tidigare. Den gången fick jag en fisk på 10,94 kg, så trots det dåliga vädret var vi ändå förhoppningsfulla på dagen. Det blev dock inga jättar men ganska många ändå och en topp på 7,33 kg. Jag och Ludde var även på ett ismetespass för abborre på absolut sista isen, vi fick veta att sjön var helt öppen dagen efter. Vi fick inga stora här heller men två stycken strax under kilot i alla fall. Här kommer ett gäng bilder från dessa pass samt några fler från i vinter.
 
Ett ismetespass i början av året på en hal is.
 
Ett par älgar ville också vara med och ismeta.
 
 
Tracy följde också med och fiskade en dag.
 
Björn med fisk på 7,33 kg och 102 cm.
 
Releasebild.
 
En borre på 940 gram.
 
En till ganska fin på 830 gram.
 
 
 

Påskfiske i fjällen

Det har varit dålig uppdatering på senare tid så jag tänkte skriva ett inlägg om lite blandat fiske under den senaste tiden samt påskresan till fjällen. Jag tänkte börja med påskresan som blev en tripp till Björns stuga i fjällen. I år hade vi ingen skoter så det blev en lång skidtur i det varma och sega föret med våra tungt lastade pulkor. Vi stod i princip still när det var lite lutning på skoterleden vi tog oss fram på och jag fick ofta skjuta på Björns pulka för att han skulle ta sig fram. Detta gjorde att det tog drygt fyra timmar att åka in vilket kan jämföras med en tidigare resa då vi skidade in utan packning på 40 minuter. Som alltid var det otroligt skönt att komma fram till stugan även denna gång. 
 
Här hade vi några timmars skidåkning framför oss.
 
Den första dagen skulle vigas åt betesfiskpimpel och lite harrpimpel. Efter ett intensivt borrande hela dagen hade vi i alla fall fått ihop tillräckligt med betesfisk för det kommande gäddfisket. Jag lyckades även få en riktigt fet harr på 1030 gram fördelat på endast 46 cm, vilket var riktigt kul. 
 
Den klassiska underbara vyn.
 
Harra på 46 cm x 1030 gram.
 
Ett tunt lager nysnö en vacker morgon.
 
Sjukt fint!
 
Inne i stallet där vi bodde.
 
Lemmelkaffe på g.
 
Efter ännu en god natts sömn i stallet skidade vi ut på isen taggade inför dagens fiske. Vi placerade ut de flesta spöna pelagiskt i hopp om att kunna få någon stor siklöjejagande gädda, och det skulle faktiskt inte dröja länge alls innan en riktigt fin fisk klev på! Jag var i full färd med att sätta ut spön, och när jag sänkte ner abborren i hålet kände jag att något sög tag i den och började simma iväg sakta men bestämt. Jag väntade ett litet tag med att sätta ett mothugg med tanke på den relativt stora betesfisken, men då jag väl smackade på svarade det bra i andra änden. Till slut kom det i alla fall upp en riktigt grann fisk på 109 cm och 9,11 kg! 
 
Leopardgädda på 9,11 kg.
 
Grym teckning!
 
Efter denna gädda drog vi rätt bra med fisk under en period innan det dog av lite vid lunch. Björn hade blivit sjuk över natten och bestämde sig för att skida tillbaka till stugan för att krya på sig vid 2-tiden medan jag och Isak fiskade vidare fram emot 5 ungefär. Senare under dagen tog vi en fisk på prick 7 kg och fick sedan återfångst på min 9-kilosfisk, vilket såklart var både kul och häftigt!
 
7-kilosfisk.
 
5-kilos som saknade en del av stjärtfenan.
 
Under resten av fjällvistelsen blev det inte så himla mycket mer fiske på grund av Björns förkylning och dåligt väder, men under den andra gäddfiskedagen var fisket hyfsat ett tag och vi fick i alla fall ytterligare två fiskar över metern.
 
Isak med meterfisk
 
Metergädda igen.
 
Den allra sista dagen var det dock magiskt väder med strålande sol och vindstilla, men fisket var trögt och vi fick endast ett fåtal gäddor men i alla fall en del harr, sik och abborre på pimpel.
 
Fit for fishing!
 
Mike lyckades fånga sin första arctic grayling from the ice och var lycklig!
 
Per avnjuter en fikapaus på sjön.
 
Mike också!