Ismete i fjällen

Nu är man hemkommen från en härlig tur till Björns stuga. Tyvärr var Björn så sjuk under hela resan och kunde inte njuta fullt ut, plus att vi var tvungna att fara hem tidigare. Men en del fina gäddor blev det ändå under våran tur. 15 stycken landades där hälften av dem var över 5 kg och två toppar på 7,2 och 7,0 kg med samma längd på 102 cm.
Björnie i en underbar fjällvärld
Torkat renkött är gott
Björnies farsa i snygg skid-outfit
Vi hade också några stycken riktigt häftiga hugg. T.ex. resans första gädda som landades av Björnie då han kikpimplade med strömmingen. Vi hade just borrat det första hålet och jag var tvungen att åka tillbaka till stugan för att hämta några saker och då passade Björnie på att sitta och rycka lite i linan och landade en gädda på 6 kg! En annan dag hade vi ett till liknande hugg som var häftigt. Jag hade just varit och satt ut ett spö och skulle skida tillbaka dit Björnie satt vid grejerna då jag såg Björnie ligga med huvudet i ett hål där jag hade ett av mina spön. Han vände sig mot mig och sa att det var en gädda i hålet och att jag skulle stanna. Björnie satt och tittade ner i hålet i det glasklara vattnet då gäddan klippte strömmingen på 1,5 meters djup. Linan rusade ut och jag satte mothugg och landade en fin fisk på prick 5 kilo. Grymt coolt!
Gäddan som Björnie såg hugga vägde 5,0 kg och var 90 cm lång.

Senare i veckan kommer det förhoppningsvis upp en film från fjällfisket om jag har tid att fixa ihop den. Resans första gädda blev det inget kort på men här följer bilder på resans alla gäddor i fångstordning.
Resans första gädda på bild: 4,3 kg och 83 cm


3,7 kg - 85 cm

3,9 kg - 80 cm


Release


3,3 kg


Resans största: 7,2 kg - 102 cm
Fin hundraklubbare på 7,2 kg5,3 kg - 92 cm


4,9 kg - 88 cm


Fin gädda på 5,0 kg och 90 cm


Samma gädda igen
5,8 kg - 94 cm


5,8'an går tillbaka


5,35 kg - 94 cm


4,2 kg - 87 cm


4,85 kg - 87 cm


5,3 kg - 92 cm


Gäddan hade ett rejält ärr
Jag landade sedan en rätt fin en på 7,0 kg och 102 cm


Resans sista på 4,3 och 89 cm

Förberedelser

Idag knåpade jag ihop en liten film om mitt sätt att göra ismetestafsar på. Ni kan se den här nedan i inlägget. Nu har jag och Björn även fixat alla spön inför fjällresan, tagit av rullar och sånt. På onsdag bär det av!
Alla ismetesspön som ska med
Tafsar


Skidåkning på blött hav

Idag for vi ett gäng ut på Rovågern för att åka lite skidor på den sista havsisen. Jag, Björn, våra farsor och Wille var det som for vid tiotiden imorse. På väg ut såg vi ett tiotal fiskare på Spelgrunden som satt och nötte abborre. Vi hade såklart packat ner ett par spön i ryggsäcken i förhoppning om att hitta oss några hål i Tavastviken. När vi kom dit fanns det en del hål, och farsorna By och Sand gjorde upp eld medan vi killar satte igång med kikpimpling.
Det dröjde inte länge innan första siken skymtades under isen, men den simmade bara förbi i hålet utan att verka det minsta intresserad av min lilla myshka. Efter ett tag sa Björnie att han skulle gå upp till brasan och käka lite, och just i samma ögonblick såg jag en sik dyka upp i hålet och ta myshkan. Fisk! Det var en liten sik men tillräckligt stor för att göra upp och tillaga över öppen eld, så den tog vi rätt på. Efter detta var det mycket småsik som simmade runt kring mitt hål men som inte ville ta. Till slut lyckades jag dock få en till av de försiktiga sikarna att ta. Denna sik var mindre och fick simma tillbaka, och när den gjort det skidade jag upp till strandkanten där de andra satt vid brasan.
Den lilla siken som vi gjorde upp över öppen eld.


Gänget by the fire


Skidor och sik

Siken var väldigt god trots avsaknaden av kryddor, och när vi fikat färdigt och suttit nog länge i den hettande solen började vi åka hemåt. Först tog vi en tur runt Tavastudden och blickade ut mot Holmön och det öppna havet (som egentligen inte var öppet), och sedan åkte vi inåt i viken på väster sida om Bjuren, tog in på ett skoterspår och genade genom skogen till Sandskärsslädan och åkte sedan tillbaka till bilen. Det blev alltså skidåkning i nästan två timmar och ca 5 timmar ute på isen! Rolig dag!
Björn, Per och pappa