Vårfisket i korthet - Del 2

Nu var det äntligen dags för efterleksfisket, ett fiske där gäddorna stundtals kan vara riktigt på hugget och villiga att ta i princip hur stora beten som helst för att äta upp sig efter lekbestyren. Jag (Johan) och min gode vän Rickard hade bestämt oss för att fiska i två dagar i jakt på en fin efterleksfisk. Vi bedrev både spinnfiske och flötestrolling där det sistnämnda gav de största fiskarna.

Den första dagen var inte så mycket att hurra för storleksmässigt. Vi fick väldigt mycket fisk på spinn och även en del på flötestrolling, men någon vettig storlek på fisken var det inte. Trots regn och ruskväder nötte vi på hela dygnet, och när man på kvällskvisten var både blöt och kall var det skönt att krypa in i tältet i en varm sovsäck och ladda upp för dag två.

Efter inte allt för mycket sömn klev vi upp för en ny dag av intensivt gäddfiske. Idag testade vi ett annat ställe i hopp om att det skulle ge bättre resultat än det tidigare. Rickard började starkt och inledde dagen med en smal men ryggbred fisk på strax över 11 kg och gav oss hopp för att dagen kunde bli riktigt bra.
Rickard med en fin fisk på 11+ och 116 cm. 
Vi nötte på under dagen och lyckades utöver ett antal 7-kilos även få ett par till bättre fiskar. Rickard fick först en fisk på 9.19 kg som var tom men med en okej rygg. Sedan var det min tur med en på 8.37 kg som var i lite bättre kondition än de andra, men fortfarande ingen superkondis direkt.
Rickard med fisk på 9.19 kg.Min firre på 8.37 kg.
Rickard lyckades senare under kvällstimmarna att fånga båda dessa fiskar igen. 9-kilosfisken togs 10 timmar efter första gången den synade insidan av båten och var denna gång en måltid tyngre då den vägde in på 9.77 kg.Rickards återfångst på 9-kilosen.
Sammanfattningsvis blev denna tur rätt lyckad, och Rickard var i vanlig ordning värst med alla toppfiskar.

Vårfisket i korthet - Del 1

Vinterns ismete efter gädda blev ingen riktig succé. De flesta bättre fiskarna låg kring 7-8 kg och säsongens toppfisk vägde 8.6, så när gäddor på över 10 kg är målet kan man inte kalla säsongen helt godkänd. Vårfisket med för- och efterleksfiske gick däremot bättre och jag (Johan) kommer därför att sammanfatta det i tre delar, där den första delen kommer i detta inlägg. 

Förleksfisket började med att jag och Björn flötestrollade ett par dagar tillsammans i slutet av april. Den första dagen gav nästan bara fisk mellan 7-7.5 kg, vilket var kul såklart men den riktigt fina fisken ville inte komma upp den dagen. Detta gav dock mersmak till nästa dags fiske där vi skulle premiärtesta ett för oss helt nytt vatten. 
Björn drillar fisk!
 
Grov och fin.
 
Största fisken dag 1. 
Den andra dagen började rätt trögt med få hugg och inte heller någon nämnvärd storlek på fisken. Efter en snabb lunchpaus i båten kom dock en riktigt fin fisk upp på 10.1 kg och 110 cm som hade tagit min flötestrollade mört.
En av dagens första fiskar.
 
Vacker 10-plussare på mattan.
 
10.1 kg och 110 cm.
Efter detta fick Björn en fisk på 7.5 ungefär, och strax därefter lyckades Björn med bedriften att fånga min 10-kilos igen, bara en timme senare! Björn med samma firre igen! 10100 gram!
Förutom dessa dagar med Björn var jag och Ludde också iväg på en tvådagarstur ett par veckor senare. Dessvärre var fisket extremt trögt och vi fick nästan ingen fisk alls, bara några få upp till 5 kg. Vi fick helt enkelt bryta ihop och komma igen till efterleksfisket istället!