Annandag Påsk means ISMETE!

Datum: Måndag 5 april
Lufttemp: 4 grader
Väder: Mulet
Plats: Tavelfjärden
Fiskare: Johan, Sebastian, Björnie
Typ av fiske: Isfiske
Tappad fisk: 6
Fångad fisk: 1
Största fisk: 3,5 kg


Vi hade dagen innan pratat om att fara till Tavelfjärden igen eftersom gårdagen var så bra, så jag och Sebbe klev upp halv 9. Jag fick då ett sms av Björnie som sa att han var för sjuk för att följa med och fiska men att han kanske kunde komma senare på eftermiddagen. Jag och Sebbe gjorde oss dock i ordning och kom oss iväg halv 10 och blev skjutsade till Yttertavle. Därifrån gick vi längs ett skoterspår ner till isen. När vi kom fram ställde vi sakerna på ett nytt ställe i närheten av en massa stora hål och vi riggade spön direkt. Då hände en märklig sak. Jag höll på att rigga mitt spö medan Sebbe skrek till: "Jag har en, jag har en!" Sebbe skulle mäta djupet och då small det till direkt. Jag som bara var 20-30 meter ifrån stod och tittade på linan som for runt i hålet medan Sebbe höll emot. Då när Sebbe fått syn på gäddan släppte den plötsligt uppe i hålet. Surt. Men vi tog det här som en bra sak och tänkte att om det hugger efter 10 minuter på isen så måste ju det här bli en bra dag, eller?


Vi satte alltså ut tre spön till en början, bl.a. i det hålet Sebbe tappade gäddan. Vi väntade väldigt länge på ett hugg, men det hände ingenting alls, så vi flyttade sakerna till det gamla lägret och flyttade även spöna till nya hål. Vi höll på ganska länge med att flytta runt spön och göra nya hål, men ingenting än så länge. Jag och Sebbe satte oss då vid vårt läger och fikade lite, och jag som hade kikaren runt halsen kikade runt på hålen. Jag tittade bort mot hålet där vi bara satt upp en flagga utan bjällra och sa då till Sebbe:
-Du, hade du en flagga på det där hålet?
-Ja, vadårå?
-Det är då fan ingen flagga där nu!
Vi sprang dit direkt, fort som vinden, och tog tag i linan. FISK!
Gäddan drogs upp och var på 3,5 kg, en riktigt fin gädda!


Nu borrade vi mer hål i området där vi fick gäddan och väntade spänt på att något skulle hända. Nu såg vi Björnie komma ut från skogen på andra sidan fjärden, och då högg det. Gäddan tog betet och var på i ca 3-4 sekunder innan den släppte.
Nu började det hetta till rejält och koncentrationen var på topp när Björnie anlänt. Det hände mycket saker runt dessa hål runtom det hålet vi tog den första gäddan och vi hade fler napp men antingen så släppte de i hålet eller så nafsade de bara. Riktigt irriterande. Jag hade också satt ut mitt vanliga aborrspö med en strömming i linänden och fick på en riktigt fin gädda. Spöet böjdes till bristningsgränsen och jag kände att det här kommer inte att gå, så jag tog tag i linan med händerna och försökte drilla den. Jag fick upp den till hålet så att jag såg huvudet, men då släppte den. Det var iallafall en rolig fight trots tappad fisk! Medan jag kämpat med gäddan på mitt lilla spö hade Sebbe satt ut sitt orangea spö mer mitt i fjärden och stod och pinkade 10 meter ifrån det. Då hörde han bjällran ringa och det var på en riktigt stor fisk, men som likt de andra den här dagen släppte den. Nu började vi bli frustrerade när vi inte fick upp någon. Det visade sig tillslut att vi inte skulle få någon fler idag och for hem vid 6-tiden.